2015-06-11_07h55_33-60.png

Automatikai technikus duális képzés

Az érettségire épülő automatikai technikus képzés célja olyan szakemberek képzése, akik jártasak az automatizált gépek, berendezések és rendszerek üzembehelyezésében, karbantartásában, javításában, ismerik és alkalmazzák a méréstechnikai és biztonságtechnikai elveket és eszközöket. Az automatikai technikus szakképesítésben tanuló diákok megismerkednek a pneumatikus és hidraulikus rendszerek javításával, a villamos motoros hajtások, ill. a robotos gyártóegységek telepítésével és üzemeltetésével, a PLC alapú vezérlések üzembehelyezésével, diagnosztizálásával és fejlesztési lehetőségeivel.

A cikk folytatódik itt.

A jövő technikusait keressük! Jelentkezési határidő: 2017. július 30.


ERASMUS+ program Bühl

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft az ERASMUS+ program keretében a tavalyi évhez hasonlóan idén is megszervezte diák mobilitási projektjét, amely során a duális szakképzésben folyó mechatronikai technikus jelöltek közül a kiválasztott hat legjobb tanuló egy hónapos németországi tanulmányúton vehetett részt. Az őket kísérő szakmai oktatókkal együtt Bühl városában a helyi TGA intézményében egy komplex mechatronikai állomás összeállításán dolgoztak, amely berendezés a magyar és német diákok közös koprodukciójaként épült meg.

2017-06-01_07h49_01-338.png

Az eltérő nemzetiségű diákok közös munkanyelve az angol, amely mindkét csapat számára tanult nyelv. Kihívást jelentett az új ismerettségeket idegen nyelven megköttetniük külföldi társaikkal, ennek ellenére igyekezetük révén mindkét fél sikeresen vette az akadályokat. A mechatronikai projektfeladat egy, a gyártási folyamatba beépülő átrakó állomás, mely egy adott munkadarab megfelelő pozíciókba való mozgatását végzi különféle feltételekkel.

A projekt sikeréhez a résztvevők céltudatos, felelősségteljes hozzáállása mellett a megfelelő előképzés vezetett, amely az iskolai tanmeneten kívül, külön ennek a célcsoportnak szervezett forgácsolási, angol nyelvi valamint interkulturális felkészítő tanfolyamokból állt.

2017-06-01_07h52_02-339.png

A napi feladatok mellett, munka utáni szabadidőben a helyi nevezetességek látogatására is volt lehetőség, így juthattak el a diákok a stuttgarti Mercedes-Benz és Porsche múzeumba, Strassburg városának látnivalóihoz, valamint a sinsheimi és a speyeri közlekedési múzeumokba, de látogatást tettek a homburgi Bosch gyárba is, ahol a legkorszerűbb i4.0 automatizálási rendszereket tanulmányozhatták.

A Bosch csoport több mint 50 éve kínál nemzetközi diákcsere-programokat a duális képzésben résztvevők számára, amely lehetőség 2016-tól Miskolcon is elérhető. Legjobb diákjaink megismerhetik Németország kultúráját és tapasztalatot szerezhetnek a közös projektmunka kapcsán. A program további célja, hogy elősegítse a tanulók önállóságát, felelősségvállalását és csapatmunkára való törekvését.


Interkulturális- és szakmai kompetenciák fejlesztése diákcsere program segítségével

A Bosch csoport több mint 50 éve kínál nemzetközi diákcsere-programokat a duális képzésben résztvevők számára, mely lehetőség 2016-tól Miskolcon is elérhető. Legjobb diákjaink megismerhetik Németország kultúráját és tapasztalatot szerezhetnek a közös projektmunka kapcsán. A program további célja, hogy elősegítse a tanulók önállóságát, felelősségvállalását és csapatmunkára való törekvését.  

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. az ERASMUS+ program keretében diákjai és oktatói számára mobilitási projekteket valósít meg a 2016 és 2017-es évben. Az oktatói mobilitás célja, hogy a Németországban zajló oktatás tanulmányozása után, minél több gyakorlati oktatási módszer épüljön be a miskolci Bosch gyakorlati képzésébe. A jelenleg a vállalatnál folyó gyakorlati oktatást a gépészet és elektronika számos területén komplex mechatronikai projektek megvalósításának ösztönzésével kívánja a vállalat bővíteni.

2016-06-29_16h06_13-333.png

A diákcsere program során a 2016 és 2017-es évben 6-6 diák utazik Németországba 1-1 hónapos időtartamra, hogy részt vegyenek a Bosch-partner mechatronikai oktatásában és a német diákokkal közösen elkészítsék mechatronikai projektjüket.

2016 májusában a Miskolci Szakképzési Centrum, Andrássy Gyula Szakközépiskolája és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. duális szakképzéséből, 6 fő mechatronikai technikus diák Németországban, Bühl városában vett részt a 30 napos diákcsere programban.

A magyar diákokat a német diákok vezették be a német „Mechatroniker” képzés gyakorlati projektfeladatába, amit a kinti diákok 3 év alatt készítenek el az oktatási tanterv tematikájával párhuzamosan haladva. A diákok közös munkanyelve az angol, mely mindkét fél tanult idegen nyelve. A mechatronikai projektfeladat egy, a gyártási folyamatba beépülő átrakó állomás, mely egy adott munkadarab megfelelő pozíciókba való mozgatását végzi különféle feltételekkel.

2016-06-29_16h07_07-334.png

A diákjaink a kint töltött idő alatt, megismerték az állomás működését, meghatározott alkatrészeket rajz alapján gépi megmunkálással legyártottak, az új alkatrészekre kicserélték, majd a munkaállomás villamos huzalozását a megadott kapcsolási rajz alapján elvégezték és a meghatározott feltételekkel működő állapotba helyezték. Hatalmas siker volt, hiszen kézzel foghatóvá, láthatóvá vált az egy hónapos szakmai munkájuk és büszkén mutatták be a német oktatóknak az elért eredményeket. A feladat kapcsán használt és alkalmazott angol és német szavakból diákjaink egy mechatronikai szakszótárt készítettek, melyet felajánlanak a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola szakmai idegen nyelv képzéséhez.

A szakmai munka mellett a program részeként megtekintették Baden-Württemberg tartomány nevezetességeit, meglátogatták a Mercedes-Benz és Porsche múzeumokat, illetve nagyobb, a mechatronikában meghatározó szerepet betöltő gyárakat megtekintése, sőt felejthetetlen élményeket szereztek Európa egyik legmodernebb kalandparkjában. 


Jelentkezés a gyártósori gépbeállító duális szakképzésre

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a 2016-os évtől az Andrássy Gyula Szakközépiskolában duális formában megvalósuló gyártósori gépbeállító szakképzésre, az iskola felvételi eljárását megelőzően 2016.02.04 és 05.-én a Bosch előzetes felvételi beszélgetést tart. 

A felvételi beszélgetésre előzetes regisztráció szükséges a alábbi oldalon, 2016. január 31-ig.

A Bosch csak azon diákokkal köt tanulószerződést, akik az előzetes felvételi beszélgetésen kiállított fogadónyilatkozattal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy ezen diákok a szakmai gyakorlatukat a vállalatunknál töltik és az állami ösztöndíj mellett, a tanulmányi eredményüktől függően a vállalatunktól egyéb ösztöndíjat is kapnak.

(Az Andrássy Gyula Szki. gyártósori gépbeállító képzésére a tanuló fogadónyilatkozat nélkül is jelentkezhet. A fogadónyilatkozat megléte azt jelenti, hogy a diák a Bosch osztályba jelentkezett.)

További információért hívhatja a 46/534-940-es számot.

 


Duális képzés a Miskolci Egyetemen

A miskolci Bosch gyárak is csatlakoztak a magyarországi felsőoktatásban még újszerűnek számító, duális felsőoktatási képzéshez.

Ez a képzési forma a hallgatók, a főiskola/egyetem és a vállalatok számára is előnyös alternatív lehetőség. A képzésben részt vevő hallgatók már az első félévtől vállalati körülmények között próbálhatják ki mindazt, amit elméletben megtanultak. A tanulmányok teljes ideje alatt a legtapasztaltabb szakemberektől tanulhatnak a hallgatók inspiráló környezetben, valamint a duális képzés teljes ideje alatt havi juttatásban részesülnek majd. További információ itt.


Projektszemlélet a mechatronikai gyakorlati oktatásban

2015. májusában hozták nyilvánosságra az Erasmus+ program szakképzési szektor nyerteseit, akik oktatói vagy diák mobilitás területen nyújtottak be pályázatot a Tempus Közalapítványhoz.

Az Robert Bosch Energy and Body System Kft. 2016-2017-es tanévre szóló pályázata sikeresen debütált a független bizottság előtt és „Projektszemlélet a mechatronikai gyakorlati oktatásban” címen az Erasmus+ programból támogatást nyert.

 Az oktatói mobilitás célja, hogy a Németországban zajló oktatás mintájára a projektszemléletű gyakorlati oktatás módszereit beépítjük a TGA mechatronikai technikus képzésünkbe. A jelenleg Magyarországon folyó tantárgyi gyakorlati oktatást szeretnénk a gépészet és elektronika számos területén komplex mechatronikai projektek oktatásával kibővíteni és a képzés alapozó és komplex ismeretanyagait e szemléletmódban frissíteni.

 A diák mobilitás esetében az ERASMUS+ program támogatásával 2016 és 2017-es tanévben 6-6 diák utazhat Németországba 1 hónapos időtartamra azzal a céllal, hogy részt vegyenek a Bosch partner mechatronikai oktatásában és a német diákokkal közösen megalkossanak egy mechatronikai projektet.

2015-06-25_10h59_41-64.png


Légy Te is Mechatronikai technikus!

Ismerkedj meg a Mechatronikai technikus szakkal, hallgasd meg a BOSCH-nál tanulókat, jelentkezz!

Bővebb informció itt!

2015-04-24_09h13_37_730-35.png

 


Elindultunk!

Kedves Diák!

2015 április közepétől megújult honlappal várunk Titeket, ahol naprakész információkat kaphatsz a duális képzésben indított szakokról, valamint regisztrálhatsz akutális rendvezényeinkre.

Amennyiben szakközépiskolás vagy és jelentkeznél szeptembertől az Andrássy Gyula Szakközépiskolával indított mechatronikus szakra, úgy regisztrációdat beadhatod online is. Bővebb információ itt

Kellemes időtöltést kívánunk!

images-28.jpg